Kirjoittanut hannoverfi | 06.01.2010

Verden Köörung: Suunta on oikea

Artikkeli lehdestä der Hannoveraner Nr.12/83. Jahrgang Dez 2009

Dr. Werner Schade

Verden Köörung 2009:

Suunta on oikea

Kokonaissuuntausta voidaan määritellä vain vilkaisulla menneisiin vuosiin, niin erityinen kuin nuorten orien esivalinnat „Köörung“ onkin. Näin ollen esivalinnat ovatkin aina „kantava kulmakivi“, joka toimii jalostusliiton omakohtaisena erityiskokeena jalostuksen suuntaa silmällä pitäen. Samanaikaisesti esivalinnat antavat ymmärtää mitä tulevaisuudelta voidaan odottaa.

Tämänkertaisen Köörungin ydin on seuraava:

Suunta on oikea.

Niin koulu- kuin myös estepuolella esiteltiin erittäin korkeatasoisia jalostus- ja kisahevosia. Koko kokoelman läpi oli nähtävissä, että painopiste keskittyy erityisesti ratsu- ja kisasuorituskykyisyyteen. Silmään pistävää oli myös todeta, kuinka jalkojen rakenteeseen ja kestävyyteen oli kiinnitetty erityistä huomiota. Kouluorien keskiarvo oli edellisiin vuosiin nähden parantunut ennestään. Estekokoelman suurilukuinen kyvykäs kärki sai innostumaan.

Laatu vakuutti myös ostajat. Orihuutokauppa oli erittäin sujuva ja saavutti terveen hintaluokan. “Show”-n etsijät olivat tässä Köörungissa väärässä paikassa. Orit esiintyivät niiden ikään ja kehitykseen sopivalla tavalla. Valintakomission arvostelun kohteena ei ollutkaan nähdä valmis hevonen, vaan ennemmin hevosten kehityskelpoisuus niin rakenteeltaan kuin liikkeiltään, huomioon ottaen ratsastuksen kannalta tärkeät painopisteet.

Oli mielenkiintoista nähdä kuinka tämä nyt käytettävä arvostelu toimi vuoden 2009 orikokeissa, joissa useampi viime vuoden Köörattu ori saavutti suurenmoisia tuloksia eri koetilaisuuksissa.

Köörungin esivalinnoissa esitettiin yhteensä 802 nuorta oriita. Valintamäärä oli näin edellisten vuosien mukainen. Tämä on positiivinen seikka todeta, sillä se korostaa Hannoverhevosten orikasvatuksen tärkeyttä. Orikasvattajien panos köörungin valintatilaisuuksissa ja orimarkkinoinnissa vaikuttaa elävöittävästi varsamarkkinoihin. Sillä on laaja kantavuus liiton hevosmarkkinoilla, joka on huomattavasti suurempi kuin Köörungin esivalintatilaisuuksissa nähdyt orit lukumäärältään, orikasvattajien omien esivalintojen takia. 106-sta esivalitusta orista nähtiin Verdenissä 91 oria. Suurin osa pois jäänneistä oreista ei hyväksytty vaativan terveystutkimusten, joko kliinisen- tai röntgentutkimuksien perusteella.

Orikokoelmaan kuului 55 koulu- ja 36 esteoria. Esteorien määrä oli siten lähes 40%. Jo viime vuonna esteorien määrän kasvu oli huomattavissa. Niiden lukumäärä ei ollut ainut tekijä joka vaikutti; -erityisesti niiden laadullinen kehitys oli huomattavissa.

Koulu-este suhde säilyi myös palkittujen orienjoukossa. 16 oria palkittiin, joista yhdeksän oli kouluoreja ja seitsemän estepuolen edustajia. Kaikista 91 esitetystä orista saavuttivat 46 positiivisen esivalintalausunnon. Esteorit saavuttivat huomattavasti suuremman hyväksymysosamäärän kuin kouluorit kokoelmistaan. 36-sta esteorista hyväksyttiin 24 (67%) ja kouluoreista hyväksyttiin 22 oria 33 esitetystä kouluorista (40%), joka oli alempi kuin aiempina vuosina.

Vuosi sitten De Niero valittiin Hannoveroriksi 2009. Köörausvuosikerta 2009 varmisti tämän päätöksen vaikuttavalla tavalla. Leimaori (Stempelhengst) De Niro dominoi kouluoreja poikiensa kautta. Sen neljä poikaa Dancier, Desperados, Danone I ja Depardieu, jättivät De Nirolle yhteensä 13 pojanpoikaa koulukokoelmaan. Kaksi kertaa se oli orikokelaan emänisänä. Sen pojanpojista palkittiin neljä. Tällä bilanssilla De Niro toi suurimman osan Donnerhall-linjaa orikokoelmaan, joita oli kaikenkaikkiaan 21 kouluoreissa mukana.

Ensimmäisiä vuosikertoja

Suurella jännityksellä odotettiin Dancier-poikien ensimmäistä vuosikertaa. Kuudesta pojasta kaksi hyväksyttiin. Vaikutelma, joka oli syntynyt Köörungin esivalinnoista tästä jälkeläisluokasta, ei voitu varmistaa samassa muodossa. Poikkeuksetta kaikki Dancierin pojat vakuuttivat tyypiltään, rakenteensa harmonisuudellaan ja erityisesti energisellä, aktiivisesta takaosasta lähtevistä liikkeillään. Muutamilla näytti olevan hieman hankaluuksia vielä saada selkänsä toimimaan rennosti ravi-käynti siirtymisissä. Cellen Valtionori Dancieristä oli yksi erityisen loistelias jälkeläinen Dancier/Hohenstein; tämä isoraaminen, erityisen elastisilla liikkeillä varustettu nuori ori esiintyi aina varmassa tahdissa ja kantoi itsensä hyvin “ylämäkeen”.

Itse kouluradoilla menestynyt De Niro poika Desperados esiintyi toiseksi suuremman jälkeläisluokan isänä kokoelmassa. Tästä löytyi samaa suuntausta kuin Dancierinkin pojissa, vain yksi pojista sai hyväksynnän. On odotettava millainen kuva on satulan alla.Ylivoimaisesti köörungissa esiintyi Desperados/Brentano II-ori uskomattoman riittoisalla liikeradallaan ja “Schwungilla” (rennon irtonaisen joustavalla liikkeellä). Yhteensä D-linjasta oli viisi mukana palkituissa orissa. Dancierin ja Desperados poikien kanssa keulapaikoista otteli Danone I/Roletto jälkeläinen. Tämä komea, voimakas ori esiintyi rikkomattomassa tahdissa ja esitti loistavasti kuinka positiivisesti esteveri saattaa vaikuttaa koulusukuun. Jäljellä olevat palkitut orit olivat yksi Depardieu ja yksi Don Frederico ori, jotka olivat myöskin molemmat vakuuttivat tyypiltään ja kevyillä liikkeillään.

Nuorempien ori-isien joukossa oli, viimevuotisen ensimmäisen vuosikertansa esittänyt Fidermark-poika, Fidertanz mukana kahdella orijälkeläisellään. Nämä esiintyivät isänsä ylpeydeksi. Molemmat ori, joilla molemmilla oli De Niro emä + xx-verta emälinjassa, hyväksyttiin. Ehdottoman varmasti esiintyi Fidertanz/De Niro poika, suositellen itseään ylivoimaisena kouluhevosena. Tämä ori herätti huomiota ja innostusta esiintymisensä ja liikkeittensä ylivoimaisuudellaan. Se valittiin palkittujen orein joukkoon.

Fidertanzin poikien rinnalla oli Reinlandilaisen Florestan kolmen Florencio I-pojan kera esillä. Näistä kolmesta hyväksyttiin yksi. Tämä Brentano II-emästä polveutuva ori onnistui kompensoimaan hiukan vielä mitättömän ulkonäkönsä dynaamisilla liikkeillään.

Tänä vuonna valokeilaan astuivat Lauries Crusador xx-pojat ja pojanpojat. Palkittuihin oreihin valittiin yksi, varsinkin sivukuvaltaan, kaunismallinen Locksley I/Rohdiamant-poika. Tämä ori esiintyi erityisen positiivisesti ja saavutti kaikissa ala-arvosteluissa erittäin korkeatasoisen tuloksen, varsinkin käynnissä , jossa sen tahti, laajaliikkeisyys ja joustavuus huomioitiin. Ensimmäisiä vaikutteita antoi myös Londonderryn poika Londontime periytymisestään. Sen poika Baroncelli/Weltmeyer-emästä sai positiivisen tuloksen esihyväksyntään.

Erityisen hienoja esiintyjiä

Kuusi nuorta oriita kokoelmasta polveutuivat Sandro Hitistä, jotka jakaantuivat kolmeen poikaan ja kolmeen pojanpoikaan. Erityisesti huomiota kiinnitti St. Moritz/Wie Weltmeyer poika. Se oli loistelias tyypiltään ja sen ilmeikkäät ja voimakkaat liikkeet takasivat sille varman ehdokkuuden palkittujen orien joukkoon. Näin valitettavasti varhain menehtynyt St. Moritz onnistui takaamaan arvokkaan jälkeläisen jatkamaan linjaa. Yksi ori, jolla oli myöskin Weltmeyer-sukuinen emälinja, Sir Donnerhallista, hyväksyttiin myös.

Tässä yhteydessä täytyy mainita erittäin hienosti esiintyneestä Sir Donnerhall/Rotsporn-pojasta. Tämä ori, joka valitettavasti ei saanut hyväksyntää eläinlääkäritutkimusten perusteella, oli kokoelman ehkä huomattavin ori liikkeiltään. Tämä ori löytyi Lohmühlenistä, josta yhä useammin tuotetaan suoritushevosia.

Kantaviin linjaedustajiin kuuluvat Rubinstein-jälkeläiset, joita edusti neljä oriita. Raskalinosta oli yksi, Royal Blendistä kolme poikaa. Kaikilla Royal Blend pojilla oli Weltmeyer-emä. Yksi Royal Blend/Weltmeyer/Maat II poika saavutti positiivisen tuloksen ja palkittiin maskuliinisen tyyppinsä, ilmeensä, kuten irtonaisen, joustavien liikkeittensä perusteella, joissa varsinkin sen käynti sai korkeimmat arvostelut.

Esteorit

Vaikka jo viimevuonna oli huomattava parannus nähtävissä, mitä esteorejen laatuun tulee, voidaan tänä vuonna puhua läpimurrosta. Hannoverit ovat TOP-estehevosia –tämä on tämän vuoden sanoma. Kaikilla oreilla oli hyvät tai erittäin hyvät liikkeet, olivat tyypiltään sopusuhtaisia, kevyitä ja atleettisia. Isien puolelta olivat Holsteinit voimakkaimmin esillä 11 pojalla. Yhdeksän oriita polveutuivat Hannoveroreista ja kummastakin Oldenburgeista ja Hollantilaisista oreista oli kaksi mukana.

Suurin jälkeläisryhmä polveutui Holsteinilaisesta C-linjasta. Liiton vuonna 2006 aloitetusta kasvatusaloitteesta jalostaa Holstainilaisilla oreilla, oli mukana kolme Cassiini II poikaa. Kaksi näistä hyväksyttiin, yksi palkittiin. Sen ilme paljasti älykkyyttä ja positiivisen luonteen joka oli nähtävissä myös esteillä; varovainen ja tehokas. Ensimmäistä kertaa hannoverköörungissa oli mukana menestykäs Chacco Blue jälkeläinen Stakkato-emästä.  Se esiintyi mahtavilla hypyillä hyvästä vedosta esteelle.

Kokelaiden joukossa oli myös Calidon, Coup de Coeurn ja Contendro I-n poikia. Ei ehkä mikään uutuus, mutta silti nyt uudemman kerran todettu, että näiden C-jälkeläisten emälinjassa löytyy usein G-linjaa. Luotettava, vankka Hannover-veri sopii hyvin Holstainilaiseen C-linjaan. Sama pätee muuten hyvin Ranskalaiseen taustaan. Jo useamman vuoden ajan herättää Balou de Rouet huomiota hyvillä jälkeläisillään Verdenissä. Yksi sen pojista, jonka emä polveutuu Contender/Grundstein, palkittiin.

Erityisen ilahduttavaa oli, että kaksi G-linjasta oria rikastuttivat kokoelmaa jälkeläisillään. Mahtava Graf Top/Singular Joter-poika hyppäsi lähes loputtomalla kyvyillään palkittujen orien joukkoon. Hämmästyttävää  oli miten hyvin tämä ytimekäs ori hallitsi jo kehonsa.

Goldfever I-n aikoinaan löytäneen Uwe Bünger, esitti erittäin mielenkiintoisen Galvano/Wanderbursch II-pojan. Tämä ori esiintyi lihaksikkaan ulkonäkönsä mukaisesti voimakkailla, laajaliikkeisillä askellajeilla. Siksipä ei ollutkaan mikään ihme, että se ostettiin erääseen koulutalliin. Samoin kävi yhden Toronto/Embassy-pojan.

Kaksi palkittua oria polveutuivat Stakkatosta. Yksi pojanpoika oli suvultaan Stalypso/Almox Prints J, joka polveutuu puolestaan hyvästä Westfalenilaista tammalinjasta. Toinen Stakkato-pojanpoika oli suvultaan Stolzenberg/Escudo I. Tämä vielä nuoren raalta vaikutta ori hyppäsi alusta loppuun kuin kello, hienoimmalla tekniikalla, se hallitsi tehtävänsä luonnollisella rytmitajulla ja hyvällä tuntumalla etäisyyksiin. Irtohypytys loppui onnistuneesti Valentino/Stakkato-pojan esitykseen. Se aloitti tehtävänsä itsevarmana ja pelottomana. Myös tästä orista, kuten monesta muustakin osallistujasta, voidaan sanoa, että se on erittäin avokätisesti varustettu lahjakkuudella ja –kyvyillä. Tästä syystä se valittiinkin palkittujen orien joukkoon. Lisäksi se kuului mielenkiintoisiin neljään Valentino-poikaryhmään, joista kaksi hyväksyttiin.

Huutokaupan kulku

Orimarkkinat ovat erityinen mahdollisuus markkinoida korkealaatuisia jalostusoreja ja kärkipään lahjakkuuksia kaikille ratsastusurheilun lajeihin. Hyväksytyt orit saavuttivat keskihinnan 64.826 Euroa. Kallein ori maksoi 330.000 Euroa. Tämä hinta oli tulos kovasta tarjousottelusta palkitusta orista Fiedertanz/De Niro. Se tulee seisomaan tulevaisuudessa Wahler astutusasemalla. Ihan tämän kannoilla seuraten hintaan 320.000 Euroa myytiin palkittu ori Danone I/Rouletto Itävaltaan.

Ostajakunnan mielenkiinto jakautui hyvin koko kokoelman läpi, jonka tuloksena saavutimme hyvän hintarakenteen. Tätä korostaa hyvin se, että 44 oria maksoivat yli 25.000 Euroa ja 17 enemmän kuin 50.000 Euroa. Kallein palkittu esteori Lor Z/Weinberg maksoi 200.000 Euroa ja matkaa uuteen kotiinsa Dubaihin.

Tämä oli yksi parhaista esteorien markkinoista ylipäätään. Erittäin hyvän laadun lisäksi, myös orien lukumäärä vaikutti positiivisesti. Hyvä valikoima motivoi ostajia tulemaan Verdeniin. 27 /46-sta orista tulivat oriasemille ja –pitäjille. 19 oria aloittavat ratsu-uransa. Näin ollen onkin hyvin nähtävissä, kuinka tärkeää yhdistelmä kasvatus – kilpaurheilumarkkinointi on orimarkkinointia silmällä pitäen.

Hintataso

Ei hyväksyt orit saavuttivat suhteellisen korkean hintatason keskihinnalla 19.750 Euroa, korkein hinta oli 195.000 Euroa. Näistä oreista olivat erityisen kiinnostuneita kilparatsastajat. 22 oria maksoivat yli 15.000 Euroa, neljä yli 25.000 Euroa. Näin oli mahdollista tarjota huippulahjakkuuksia, joita syystä tai toisesta ei jalostustarkoituksiin hyväksytty, mutta joita odottaa mielenkiintoinen kisaura, ainakin kykyjensä puolesta.

Ulkomaan ostajien osuus on edelliseen jällen kasvanut. Yhteensä myytiin 37 oria 16 eriin maahan. Itävalta osti suurimman osan hyväksytyistä oreista ja oli siten suurin ulkomaalainen ostaja. Ei hyväksyttyjen orien suhteen voimakkain ulkomainen ostaja oli Espania. Pohjois Amerikka tekee tuloaan takaisin. Kaksi hyväksyttyä oria myytiin U.S.A.-n ja kaksi ei hyväksytty Kanadaan. Kuten viime vuonnakin, olivat kaikki pohjoismaat edustettuina ostajien joukossa. Kokonaisliikevaihto 3,8 Miljoonaa Euroa on erittäin tyydyttävä tulos.

Kuten jo viime vuonna, kouluorien ostajat kysyvät vaihtoehtoja jalostustarkoituksiin tuleville suvuille. Tämä tarve tuli hyvän laadun ja nuorempien isäorien takia suurelta osin täytettyä. Silti reservejä tähän suuntaan on vielä olemassa, sillä kaikkia kiinnostuneita ei pystytty palvelemaan.Liikkeittensä laadun suhteen avautuu esteorien suhteen enemmän ja enemmän mahdollisuus yhdistää näitä myös koulusukuihin ja samalla kehittää kouluhevoslinjoja positiiviseen suuntaan. Tietenkin tämä on mahdollista vain tähän tarkoitukseen sopivilla hevosilla, joilla on ilmeiset rakenteelliset ja kyvylliset edellytykset haluttuun tulokseen.

Orien palkintojen jako oli täydessä Niedersachsen hallissa mieltä kohottava hetki. Orien jalostajat ja kasvattajat ansaitsevat kohteliaisuuden osoituksen hevosten laadusta ja niiden erinomaisesta valmistelusta orihyväksyntään. Voimme vain kehottaa: Edetään jatkossa samalla tavalla!

Toisesta näkökulmasta

Ensimmäistä kertaa kuului Hans-Henning v.d. Decken valintakomissioon. Hän on kokenut kasvattaja, kasvattaa ostamiaan orivarsoja ja vuoden alusta puheenjohtaja Staden kasvattajakunnassa.

“Olimme hyvin samaa mieltä valintakomissiossa ja kompensoimme hyvin toisiamme. Yksi korosti hyviä jalka-asentoja, toinen liikkeen laatua. Olemme kuitenkin kaikki jokseenkin saman ikäisiä ja olemme samalla aaltopituudella päätösten suhteen. Kaikenkaikkiaan komission työ oli huomattavasti rennompaa, kuin oli kuvitellut. Varsinkin perjantaina irtohypytyksen alkaessa on hyvinkin jännitävä ilmapiiri, mutta työskentelemme niin keskittyneesti, ettei edes huomaa, kuinka pitkä päivä onkaan. Olin vuosikausia tuolle areenan reunan toisella puolella orikasvattajana ja huomaan nyt, että komissiossa arvostelu on kuitenkin eri kuvakulmasta.

Kokonaisuudessaan minusta vuosikerta 2007 oli oikein hyvä. Estehevosten laatu oli ehkä enemmän puheenaiheena, sillä ne olivat isolla joukolla huomattavasti parempia kuin vuosi tätä ennen.”

Kasvatus ja kilpaurheilu

Hans-Heinrich Meyer zu Strohen, valintakomiten jäsen:

„Olemme vihdoinkin pikkuhiljaa saavuttaneet yhteyden kilparatsastuksen ja jalostuksen suhteen orien köörauksessa ja rakennamme tälle linjalle. Perusta on vanhassa hyväksi koetussa järjestelmässä, kuitenkaan kilparatsastusta unohtamatta. Jokainen ori oli kehittynyt positiivisesti ensimmäisestä esityshetkestä esivalinnoista aina kööraukseen Verdenissä. Meidän on oltava erityisen iloisia siitä, että suurin osa orikasvattajista työskentelee oriensa kanssa erittäin johdonmukaisesti.“

Mainokset

Kategoriat

%d bloggers like this: