Kirjoittanut hannoverfi | 07.01.2010

Adelheitsdorf orikokeet 2009: Bonifatius kokeensa paras

Adelheitsdorf  orikokeet 2009: Bonifatius kokeensa paras

Artikkeli lehdestä der Hannoveraner Nr. 12/83. Jahrgang Dec.2009

Maria Hansen

 

41 valtionsiittolan omaa oria olivat ilmoittautuneet loppukokeeseen. Varsinkin kouluorien puolella koe oli jännittävä loppuun asti. Täydellisimmin kokeesta suoriutui Bellissimon poika Bonifatius korkeimmalla kokonaisindeksillä.

Syksy on saapunut ja sen myöden siittolan omien orien suorituskokeet. Vuonna 2006 syntyneet nuoret orit suorittavat lokakuun lopussa viimeisen osan 300 päivän orikokeestaan. Orien valmistamisesta kokeeseen ovat vastuussa valmennusjohtaja 1. pääsatulamaisteri Joahim Winter ja orikoeaseman henkilökunta. Kokelaat olivatkin erinomaisesti ammattitaidolla valmisteltuja kokeeseen. Alkukokeen tulosten ohella orit saivat lisätuloksia koeratsastajilta  Hannes Baumgartilta, Isabel Bachelta ja Susanne Meisneriltä ratsastettavuudesta ja koeratsastajilta Imke Harmsilta ja Willi Brunkhorstilta esteistä. Lopullinen kokeen tulos oli tuomareiden Holger Schmelzerin, Heinz Dieckhoff-Holsenin ja Fritz von Bottnitzin käsissä.

Korkeatasoiset orikokelaat jakautuivat huippu koulu- ja estehevosiin. Yhteistulosten voittaja oli Bellissimo M-poika Bonifatius, joka on Jan Ahrenshopin kasvatti, Mellinginistä. Orin emä on suvultaan Lauries Crusador xx/Lemon Tree. Bonifatius saavutti kokonaisindeksin 133,43 pistettä, jonka perusteella tämä koulupainotteinen ori myös näytti pystyvänsä itsevarmasti ja kyvykkäästi suoriutumaan estekokeestaan. Varsinkin sen maastokoe vakuutti. Se laukkasi isolla laukallaan varmasti vetäen jokaiselle esteelle ilman epäröintiä. Sama kuva toistui irtohypytyksessä. Tämä onkin ehdottoman fantastinen asia sen luonteen ja suoritusalttiuden, sen ratsastettavuuden ja sen läpensä hyvien askellajien ohella.

Toinen kokonaisarvostelussa ja kouluosan voittanut ori oli Dr. Rainer Nietschin, Salzhausenista kasvattama Sandro Hit/Matcho AA-poika San Bernardino. Sen selvästi keskitasoa paremmat askellajit ja suoritusalttius toivat sen korkeimmille pisteille koulussa. Sen voitto perustui sen hyvistä aina erittäin hyviin arvosteluihin perusaskellajeissa. Koeratsastajat tuntuivat myös viihtyneen sen satulassa hyvin, sillä se ansaitsi heiltä korkeimmat arvostelut ratsastettavuudesta. 143,85 pisteellä se oli kouluosan paras ja ansaitsi toisen sijan kokonaisarvostelussa yhteispisteillä 130,88 pistettä.

Kouluosassa San Bernandinoa seurasi toinen Sandro Hit-poika Sir Donnerhall II 143,03 pisteellä ja oli siten kouluosan toiseksi paras. Kasvattaja Maik Kanitzky, Zülldorfista, Donnerhall-emästä. Sir Donnerhall II oli kokonaisindeksin neljäs pisteillä 127,42. Oldenburgissa Landeschampion 2009 voittanut ja Bundeschampion osallistuja vakuutti orikokeessaan erityisesti erinomaisilla perusaskellajeillaan ja erityisen hyvällä ratsastettavuudellaan.

Mitalisijat

Kouluhevosten joukkoon mitalikamppailuihin onnistui kapuamaan vain Stakkaton poika Stanley. Wilfried Bergin, Burgdorf, Loredo-emästä estepainotteisesti kasvattama ori osottautui selvästi kaksitaitoiseksi oriksi. Se oli ainut kokeeseen osallistunut ori, joka onnistui sijoittumaan niin koulu- kuin estekokeessa ensimmäisten kahdeksan joukkoon. Sen esteindeksi 129,36 pistettä ja kouluindeksi 119,55 pistettä takasivat kokonaisindeksin 129,43 pistettä ja siten kokonaisindeksien kolmannen sijan. Erityisesti estekoeratsastajilta Stanley keräsi korkeimpia arvostelupisteitä.

Viidennelle sijalle nousi Quite Easy/Stakkato-poika Quadam, joka on Manfred Schäferin, Köchingen, kasvattama. Indeksillä 123,16 esteistä ja 111,68 pisteillä koulusta painottaa sen estepainotteisuutta selvästi ylämäkeen lähtevistä liikkeistä. Erityisesti tuomarit arvostivat sen kykyä parhain pistein ja sen soveltumista esteradoille korostettiin estekoeratsastajien taholta.

Selvästi estepainotteisena esiintyi Ussello/Graf Top-poika Victorio. Jo 2008 köörungissa se vakuutti suurella kyvyllä, atleettisella luonteella ja parhaalla tekniikalla. Sama toistui orikokeessa, jossa se sai moneen kertaan parhaimmat arvostelut valmennusjohtajalta, koeratsastajilta esteissä ja tuomareilta irtohypytyksessä. Tästä kristallisoituukin kokonaistulos, joka on lyömätön esteindeksin ensimmäinen sija.

Korkeimmat arvosanat

Balou du Rouet/Grannuksen poika Bonaventura (Kasvattaja Rudolf Gauglitz, Moormerland) osoittautui sukunsa mukaiseksi erinomaiseksi hyppääjäksi kirjavien tankojen yli. Pyöreällä tekniikalla ja valtavalla kyvyllä se takasi useaan otteeseen korkeimmat pisteet irtohypytyksestä. Sen koeratsastajat tunsivat olonsa mukavaksi esteillä. Näin ollen ori sijoittuikin seitsemännelle sijalle esteindeksissä.

Ruskea ori Graf Galen Graf Top/Landclassic (Kasvattaja Hans-Heinrich Philipps, Wunstorf) piti, mitä lupasi köörungissa 2008. Se esiintyi varmasti esteillä. Kolme kertaa tuomarit vetivät täyden 10 irtohypytyksessä sille kyvystä ja tekniikasta.

Viime vuonna loukkaantumisen takia poisjäänyt Hochadel-poika Heinrich Heine suoritti loppukokeensa. Sen kasvattajat ovat Reinhold ja Ulrike Bosse, Sickte ja sen emälinja polveutuu kouluperiyttäjä Rubinsteinista. Siten sen koulupainotteisuus onkin selvästi aavisteltavissa, jonka se myös osoitti työskentelyssään. Erityisesti sen perusaskellajit ja sen ratsastettavuus arvosteltiin erittäin laadukkaiksi, joilla se saavutti kouluindeksin 121,72 pistettä. Hyvin tasapainoisen kuvan antoi Londonderry/Calypso II-poika Lesodoro, joka tulee Brühningin tallilta, Ochtmannien. Sen osapisteet liikkuivat 7-n ja 9-n välillä, joka puolestaan kertoo sen monipuolisuudesta. Perusaskellajit arvosteltiin useaan kertaan arvostelulla “hyvä”, ja se voitti koulun koeratsastajien suosion heidän arvostellessaan sen kahdesti pisteillä 9. Tästä syystä se saavuttikin kokonaisindeksissä 122,21 pisteellä, kuten myös kouluindeksissä 126,24 pisteellä sijan kuusi. Ori kuuluu perheelle Hereth ja tulee olemaan Ranskassa siitoskäytössä.

Mainokset

Kategoriat

%d bloggers like this: