Kirjoittanut hannoverfi | 29.06.2010

HANNOVERJALOSTUKSEN HEREOT

HANNOVERJALOSTUKSEN HEREOT

Landgestüt Cellen 275 vuotis erikoisesittely Saksan hevosmuseossa Verdenissä paneutuu Hannoverorilinjoihin. Näistä linjoista vanhimmat ovat saaneet alkunsa Landgestüt Cellessä ja ovat alusta alkaen erottomattomina jääneet hannoverjalostukseen.
Artikkeli Der Hannoveraner Nr. 7/84. Ulrich Hahne, alkuperäisestä kääntänyt Kati Siebrecht

Jos tarkastelemmen vanhimpia vielä aktiivisia Hannoverorilinjoja jalostuksessa, niin huomaamme kaksi samankaltaisuutta , jotka eivät varmasti ole sattumaa. Linjat, jotka alkavat nykyisin kirjaimilla E, G, D, W, ja F tai K ovat alkujaan kotoisin Landgestüt Cellestä. Näitä linjojen perustajia käytettiin jalostukseen 1800 luvun lopusta aina vuosisadan vaihteeseen asti, joka pätee myöskin muidenkin linjaperustajiin kuten Nectar, Schlütter, Sport tai Amurat ox, jotka eivät kuitenkaan pystyneet ylläpitämään ja jatkamaan orilinjojaan tähän päivään asti.
Tähän ajankohtaan kuuluu myös Hannovertammakirjan perustaminen vuonna 1888. Nämä tapahtumat olivat merkittäviä historiallisesti niin Landgestüt Cellelle ja Hannoverjalostukselle: Kasvu ja kehitys suurimpaan itsenäisyyteen. Tässä ajanjaksossa Landgestüt Celle irtautui yhä enemmän irti Güstrowin orimarkkinoista, sillä sieltä oli saatavilla vain toisarvoista materiaalia. Saman aikaisesti oma maakuntainen hevoskasvatus piti omat paremmat kasvaatit itsellään.
Täten syntyneet Hannoverorilinjat antoivat niin Landgestüt Cellelle, kuin myös Hannover jalostukselle yhteiset kasvot, jotka tunnetaan jo kauan maailmalla. Selektiointi omassa suuressa populaatiossa on vaikuttanut jalostuksen kehitykseen.
Kronologisessa järjestyksessä oli kolmeneljännes täykkäri Zerneborg aloittaja. Se tuli Pommerista Landgestüt Celleen 1849 jolloin oli sen ensimmäinen astumiskausi. Se on tänäänkin vielä molempien haarojen Fling poikiensa kautta: Flavius, syntynyt 1915 (W-linja) ja Feiner Kerl, syntynyt 1919 (vanha F-linja) edustettuna. Fling on tämän ajan linjansa ylläpitäjä ja kantaa kahteenkin kertaan geenejä toisesta linjaperustajasta Kindom xx-tä.
Tämän linjan laaja käyttö johti 1980 luvulla siihen, että päätettiin erottaan linjat Flavius ja Feiner Kerl. Feiner Kerl haara tätä linjaa edustaa erityisesti este ja kaksoiskykyä tästä linjasta. Ferdinand poikineen ja pojanpoikineen Wendekreis, Wandere, ja Werther aina Fabrianoon asti toivat kunniaa isälleen, kun taas Flavius haara sijoitetaan enemmän tai vähemmän vain koulupuolelle. Wöhler, Woermann ja World Cup I johtavat lopulta Weltmeyeriin josta Hannoverliitto on rekisteröinyt tähän asti yli 4.000 jälkeläistä. Weltmeyerin saavutukset ja sen antama palvelu on Hannoverjalostukselle ainutkertaista.
Toiseksi vanhin orilinja Hannoverjalostuksessa on Adeptus xx linja, joka oli jalostuskäytössä vuodesta 1884 vuoteen 1904. Tämän päiväisellä E-linjalla on aina ollut merkityksensä Hannover estehevos jalostuksessa. Aiemmin ennen kaikkea Agram oli se ori, joka tuotti Hannoverin koilis osiin estejälkeläisiä ja jätti kapasiteettinsa kiinnittäen sen emälinjoihin. Sen ei kuitenkaa onnistunut isä puolella jatkaa linjaa. Adeptus xx-n linja kulkee „Hannover vuoden orien“ kautta Eiger I, Espri, ja Escudo I tähän päivään asti. Esteperiytymispainopisteen ohella jäi ja jää edelleenkin loistavia kouluhevosia tästä linjasta.
Nämä linjat ovat läpensä alusta aina nykyhetkeen jääneet Hannoverlinjoiksi ja niitä ovat edustaneet lähinnä Landgestüt Cellen orit. On olemassa muita linjoja, jotka syntyivät Hannoverjalostuksessa, jotka ovat palanneet takaisin.
Vanhimmat orilinjat
Zerneborg (1845, Pommern) Jalostuskäytössä 1849-1871 (W/F)
Adeptus xx (1880, Herrenhausen) Jalostuskäytössä 1884-1904 (E)
Kindom xx (1879, England) Jalostuskäytössä 1889-1899 (K)
Devil´s own xx (1887, England) Jalostuskäytössä 1894-1906 (D)
Goldschläger (1909, Mecklenburg) Jalostuskäytössä 1912-1920 (G)

Vanhimpiin orilinjoihin kuuluu linja täykkäristä Kindom xx. Se tuli Englannista ja ei vaikuttanut vain emälinjoissa voimakkaasti W ja F linjoihin, vaan vaikutti suuresti myös isäpuolella oman aikansa Hannoverjalostuksessa. Kindom xx oli vuodesta 1889 aina 1899 asti jalostuskäytössä, vain 10 vuotta. Sen poika King piti linjaa Landgestüt Cellessä toisen maailman sodan loppuun saakka. Vuonna 1930 ori Körting, joka oli liioitelustikin sisäänjalostettu Kindom xx-n vei tämän orilinjan toisen maailman sodan jälkeen Mecklenburgiin. Sieltä tämä linja tuli Berliinin muurin kaaduttua takaisin Hannoverpiiriin vuonna 1989 ainutkertaisen orin Kolibri kera, joka on pojanpojanpoika orille Körting. Puolen vuosisadan jälkeen K-linja on jälleen Hannoverjalostuksessa Jos Lansinkin kansainvälisillä areenoilla menestyksääkkästi ratsastamien orien King Kolibrin ja King Julion edustamana. K-linjalla on sen katoamisen jälkeen uudestaan sen ensimmäiset Kindom xx edustajat Hannoverriveissä.
Kuten Kindom xx, polveutuu myös Devil´s Own xx Englannista. Se toimi 1894-1906 Landgestüt Cellessä jalostusorina. D-linja on vahvimmin edustettu orilinja Hannover kasvatuksessa tällä hetkellä. Linja kiittää tätä lähinnä Oldenburgista Donnerhallia, kuten myös Hannoverlaista haaraa Duellantista, joka 1950 ja -60luvuilla dominoi Hannoverkasvatusta, tai linja Don Carloksesta, joka oli tästä linjasta polveutuvista estehevosista lähinnä vastuussa, mutta näillä linjoilla ei ole vaikutusta ollenkaan tai vain hyvin vähän. Nykyään Devil´s own nähdään lähes kokonaan vain kouluhevosten periyttäjänä. Orien Don Bosco, Don Frederico ja Dancier kautta tämä linja löysi tiensä takaisin Landgestüt Cellen riveihin.
1909 syntyi Goldschäger Mecklenburgiin. Hannover G-linjojen syntymä vuodet ovat tämän orin astumakudessa vuosien 1912-1920 aikana Landgestüt Cellen asemalla Dochtersen. Tämä G-veri edustaa vankemmin kuin mikään muu Hannoverlinja sille tyypillisiä valtteja voima, suoritus ja kestävyys. Vuonna 1949 syntyneen Gotthardin ja 1958 syntyneen Granden kera G-linja ei yksinään saavuttanut , vaan lisääntyvissä määrin koko Hannoverhevosten kasvatus kilpaareenoilla kansainvälistä vaikutusta.
Myös toisen mailman sodan jälkeen aina nykyhetkeen asti kehitettiin ja kehitetään edelleen uusia orilinjoja. Ne ovat nelinjat, jotka ovat antaneet identiteetin Landgestüt Cellelle ja Hannover kasvatukselle, ne ovat tehneet molemmat tunnetuksi maailmalla ja yhdistävät ratsastajia ja Hannoverystäviä niiden kasvatukseen.

Mainokset

Kategoriat

%d bloggers like this: